Het A Team gaat eenzaamheid onder jongeren te lijf

Hoi, wij zijn Het A Team, fijn dat je onze website hebt gevonden! Wij willen iets doen om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. Daarom hebben we dit project in gang gezet. Het A Team is opgericht door zes jongeren die zich graag willen inzetten om het taboe rondom eenzaamheid onder leeftijdgenoten te doorbreken. Verderop zullen wij ons aan je voorstellen.

Maar nu naar jou. Voel jij je soms alleen, eenzaam of verdrietig en wil je daar iets aan veranderen? Of heb je gewoon zin in een praatje met iemand die misschien met je mee kan denken? Neem dan contact met ons op.

“Niet wat je bent is wat je beperkt, maar wat je denkt dat je niet bent” – Denis Waitley, van Omdenken

Wat is Het A Team?
Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen: jij en ik ook. Vlagen van eenzaamheid horen bij het leven, zijn leeftijdsloos en raken ook veel jongeren. Maar als je je langere tijd niet verbonden voelt met je omgeving, loop je het gevaar een buitenstaander in je eigen leven te worden.

Eenzaamheid is zeker voor jongeren vaak een lastig onderwerp om over te praten, er heerst zelfs een taboe rond dit probleem. Onbegrip vanuit de omgeving maakt de situatie alleen maar lastiger. Het A Team wil deze eenzaamheid te lijf gaan en het taboe erop doorbreken. Wij gunnen iedereen die hier behoefte aan heeft een luisterend oor, zodat je de kans hebt om open en eerlijk over je gevoelens en zorgen te praten.

Hoe werkt Het A Team?
Heb je behoefte aan contact, of wil jij, als jongere, juist iets voor een leeftijdgenoot betekenen? Vul dan het contactformulier in. Nadat je dit hebt verstuurd neemt een van ons contact met je op. Je kunt daarbij kiezen uit WhatsApp, bellen of e-mail.

Tot gauw!

Behoefte aan contact?

3 + 8 =

Bied je graag een luisterend oor?

10 + 3 =

Kom in contact via:

Tel: 085-086 26 77
Mail
: info@hetateam.nu
WhatsApp: +31850862677

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Moudy de Jong.

Het A Team bestaat uit:

Alexandra

Alexandra

Student Bestuurskunde

Mijn naam is Alexandra, ik ben 24 jaar, studeer Bestuurskunde en in mijn vrije tijd doe ik veel aan sport.
Ik vind het heel belangrijk dat mensen gelijke kansen krijgen in het leven. Juist omdat ik me realiseer dat ik het zelf best goed heb, doe ik sinds mijn 18e vrijwilligerswerk en wil ik daarom iets betekenen voor anderen in de samenleving. Tot nu toe heb ik me met name ingezet voor mensen die het financieel minder getroffen hebben, maar eenzaamheid is eveneens een belangrijk thema dat velen raakt.

Hoewel het van buitenaf soms anders lijkt, is het ook voor jongeren niet vanzelfsprekend om vrienden te hebben en is het heel lastig om dit bespreekbaar te maken. Je wilt niet zielig gevonden worden of erger: het risico lopen ermee gepest te worden. Toch is openheid de eerste stap – en een persoonsgerichte aanpak de volgende. Door me in te zetten voor Het A Team wil ik graag mijn bijdrage aan een mooiere wereld leveren.

Justine

Justine

Student Bestuurskunde

Mijn naam is Justine, ik ben 25 jaar oud, studeer Bestuurskunde en hockey op een hoog niveau.
Ik denk dat iedereen zich weleens eenzaam voelt. Voor mij was dat het geval op het moment dat ik ging studeren en in een hele nieuwe omgeving met nieuwe mensen terechtkwam.

Het is zeker ook niet altijd makkelijk om je plekje te vinden in een nieuwe omgeving of zelfs in je eigen “vertrouwde” omgeving. Uiteindelijk hecht iedereen waarde aan gezelschap. Je wilt dingen delen die jij meemaakt in je leven, mooie maar ook minder mooie momenten. Iedereen heeft het nodig om zijn of haar verhaal te doen. Dat is dan ook mijn drijfveer om me in te zetten voor Het A Team. Niemand mag zich eenzaam voelen. En zelfs als wij dat gevoel maar een klein beetje kunnen wegnemen is dat wat mij betreft genoeg.

Suze

Suze

Student Bestuurskunde

Mijn naam is Suze, ik ben 23 jaar oud, studeer Bestuurskunde en om de beste versie van mijzelf te worden lees ik boeken die mij inspireren en ga ik bewust dingen aan waarbij ik uit mijn comfortzone moet stappen.

We kennen allemaal de momenten waarop je aan iemand vraagt hoe het gaat en de ander zonder verdere toelichting kort antwoordt met: ‘’Ja, goed, met jou?.’’ Je weet bijna zeker dat er meer aan de hand is. Wanneer eenzaamheid een rol speelt wordt dit onder mijn leeftijdsgenoten vaak verzwegen, maar je kunt ook om allerlei andere redenen weleens vastlopen. Juist omdat ik weet dat je er soms gewoon behoefte aan kunt hebben om even je verhaal te delen, en geholpen wilt worden in een lastige of ingrijpende situatie.

Ik gun het anderen om net als ik te ervaren hoe het voelt om lekker in je vel te zitten. Omdat ook sociale contacten daarbij horen wil ik graag een luisterend oor zijn voor wie deze mist. Wat je reden ook is om eens te willen praten met Het A Team, wij zijn er voor je!

Robert

Robert

Werkzaam in Retail

Mijn naam is Robert, ik ben 27 jaar, werk 4 dagen per week, en ik houd van muziek en concerten.

Ik heb het zelf niet altijd makkelijk gehad qua sociale contacten. Als klein jochie was ik al licht slechthorend, en sinds een paar jaar heb ik ook tinnitus en hyperacusis (oorsuizen en overgevoeligheid voor harde geluiden). Zodoende kan ik gesprekken in rumoer of met meerdere personen niet altijd goed volgen. Als iedereen lacht om een grap die je net niet goed gehoord hebt, zorgt dat er de volgende keer voor dat je dan maar liever niet uitgaat, omdat je bang bent dat je toch weinig meekrijgt en vaak om herhaling moet vragen. En dan is het al gauw 1+1 = eenzaamheid, haha.

Naast “selfmade eenzaamheidsdeskundige” ben ik jonge mantelzorger voor mijn moeder die op jonge leeftijd vasculaire dementie kreeg. Ze vergeet alles na een paar minuten en is fysiek en qua gedrag helaas niet meer zoals vroeger. Dit viel mij in een periode waarin ik al met een burn-out thuis zat en mij al eenzaam, alleen en onbegrepen voelde heel erg zwaar. Ik had absoluut behoefte aan contact met Het A Team, maar dat was er toen nog niet. Nu gelukkig wel, en ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring kan gebruiken om anderen een luisterend oor te bieden en hopelijk te kunnen helpen.

Myrthe

Myrthe

Student Rechten

Mijn naam is Myrthe, ik ben 20 jaar, studeer Rechten en hou ervan om te zingen.
Als kind was ik al vaak bezig met het helpen van de kindjes die vaker alleen stonden op het schoolplein. Ik praatte met ze, nodigde ze tussen de middag uit en vroeg ze voor mijn partijtjes.
Als student besef ik nog beter wat de gevolgen van eenzaamheid zijn. Tijdens de quarantaine werd me bijvoorbeeld duidelijk hoe groot de impact van ook maar één avondje met vrienden kan zijn. Ik merkte het niet alleen aan mijn vrienden, maar ook aan mijn humeur.

Toen tijdens de coronacrisis de eenzaamheid bij ouderen op de kaart werd gezet, begonnen ook mijn hersenen te kraken. Eenzaamheid is een probleem van alle leeftijden, maar hier wordt over het algemeen geen tijd of aandacht aan besteed. Ik wil juist graag iets doen om ook mijn leeftijdsgenoten bij te staan, niet alleen in onzekere tijden als deze, maar ook daarna. Een uitstekende kans dus om me via Het A Team in te zetten en deze jongeren samen te helpen!

Noah

Noah

Student Psychologie

Mijn naam is Noah, ik ben 21 jaar, studeer Psychologie, geniet van het studentenleven en lees graag goede psychologische thrillers.
Hoewel het er op social media uitzag alsof het prima met ze ging, merkte ik de afgelopen jaren dat er met sommige van mijn vriendinnen meer aan de hand was. Toen ik hier met hen over praatte merkte ik dat ze zich, door mijn aandacht, vaak al gesteund en wat minder eenzaam voelden. Ondanks dat ik niet altijd begreep wat er op dat moment in hun hoofd om ging en hoe ze zich voelden, was ik blij dat ik een beetje kon helpen door echt te luisteren en met ze te praten. We hadden het dan over zaken die misschien niet altijd even leuk waren, maar ook over dingen die hen vrolijker maakten.

Ik vind het erg vervelend dat er zo’n taboe bestaat rond eenzaamheid onder jongeren. Vanuit de wens dat ze zich, al is het maar een klein beetje, door herkenning en erkenning minder eenzaam voelen wil ik met Het A Team een steentje bijdragen om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Aandachtcentrum

Het Aandachtcentrum in Den Haag is twee jaar geleden opgezet door OpenJeHart en Mantelkring. Deze initiatieven richten zich op de ondersteuning van mensen met een klein sociaal netwerk en mantelzorgers. In alle stadsdelen zijn er op regelmatige basis activiteiten. Het Aandachtcentrum zorgt voor telefonische ondersteuning. Vooral tijdens de coronacrisis was hier onder kwetsbare ouderen en mantelzorgers erg veel behoefte aan.

Jongerenraad Rabobank

De Jongerenraad van Rabobank Regio Den Haag bestaat uit 20 betrokken jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Zij zijn een klankbord voor directie en management van de bank.

Haagse community tegen eenzaamheid

De Haagse Community tegen Eenzaamheid is een platform van ondernemers die binnen hun eigen bedrijfsvoering eenzaamheid bestrijden. Ze doen dit door ondernemers bewust te maken, te inspireren, activeren en met elkaar te verbinden.