Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor iemand in hun naaste omgeving. Vaak een familielid, een ouder of schoonouder, of een partner of kind. Maar wie zorg er nu voor de mensen die zorgen?

In de gemeente Dronten is speciaal ter ondersteuning van de mantelzorgers zelf de Mantelkring Dronten opgezet. Veel mantelzorgers komen vaak onvoldoende toe aan wat tijd voor zichzelf. Overbelasting ligt op de loer, vooral wanneer je ook nog gewoon een baan hebt naast de zorg die je verleent voor een naaste. Want waar moet jij terecht met al je vragen? Wanneer is er voor jou even tijd om te ontspannen, wanneer je steeds maar klaar moet staan voor een ander?

Er even uit
,,We willen mantelzorgers de gelegenheid geven om echt iets voor zichzelf te doen’’, zegt Liane Wolfert, die betrokken is bij de uitvoering van het project. ,,Voor mantelzorgers is het vaak lastig om sociale contacten te onderhouden’’. Mantelkring Dronten zorgt ervoor dat deelnemers op structurele basis aan een activiteitenprogramma kunnen deelnemen. ,,Bewegen en ‘er even uit zijn’ en ook wat tijd voor jezelf is daarbij erg belangrijk?’’

Begeleiding
Zo is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een wekelijkse wandeling. Mantelzorgers kunnen zo ook onderlinge ervaringen uitwisselen. Begeleiding is er daarbij voor professionele coaches. Tijdens speciale thema-avonden wordt er dieper ingegaan op zaken waar de mantelzorgers tegenaan lopen.

Zorgvervanging
Mantelkring Dronten biedt ook de mogelijkheid voor tijdelijke zorgvervanging. Dit houdt in dat er een oplossing wordt geboden voor mantelzorgers om toch aan het traject van de Mantelkring deel te nemen. Bijvoorbeeld iemand met een zorgtaak voor een dementerende ouder krijgt uit het netwerk van de Mantelkring Dronten een paar uur zorgvervanging zodat hij of zij aan de wandelochtend kan deelnemen.