Innovatieve concepten voor mensen in kwetsbare omstandigheden

WachtVerzachter jeugd

De WachtVerzachter is sinds januari 2023 ook actief in de gemeente Eindhoven. Nieuw in de benadering in Eindhoven is dat de WachtVerzachter zich inzet voor jeugdigen van 12 t/m 18 jaar én hun ouders/verzorgers. Dit concept gaat vanaf 2024 tevens van start in de gemeente Kampen.

Een belangrijk aspect van de aanpak van de WachtVerzachter is het koppelen van jeugdigen aan een ervaringsdeskundige. Dit kan een leeftijdsgenoot zijn maar ook een ouder iemand. Daarnaast zet de WachtVerzachter in op structurele (vaak leuke) online en offline activiteiten om deelnemende jeugdigen met elkaar te verbinden.

Wanneer een kind wacht op jeugdhulp staat eigenlijk het hele gezin in de wachtstand en voelt het voor ouders/verzorgers vaak alsof ze er alleen voor staan. De WachtVerzachter editie ouders/verzorgers zorgt voor (h)erkenning, door ze gedurende de periode dat ze moeten wachten op hulp, te verbinden met andere ouders/verzorgers die zich in dezelfde situatie bevinden. Ook hier zetten we ervaringsdeskundige ouders in.