Bureau LWPC uit Swifterbant gaat zijn activiteiten uitbreiden met een Aandachtcentrum, waarbij telefonisch ondersteuning wordt geboden aan mensen in kwetsbare omstandigheden. Mantelzorgers en mensen met een klein sociaal netwerk kunnen in de gemeenten Den Haag en Dronten gratis gebruik gaan maken van deze dienstverlening.

‘Soms heb je even een luisterend oor nodig’

Bureau LWPC ontwikkelt projecten in het sociaal-maatschappelijk domein. Volgens Liane Wolfert voorziet het Aandachtcentrum duidelijk in een behoefte. ,,Bij een aantal mantelzorgers zien we dat het steeds lastiger wordt om voor zichzelf ontspanning te zoeken. Het risico op overbelasting is dan groot. Door regelmatig telefonisch contact met hen te hebben kunnen ze toch hun verhaal kwijt. Uit ervaring met bijvoorbeeld ons project Mantelkring weten we dat dit zeer wordt gewaardeerd. Op deze manier is het idee voor een speciaal Aandachtcentrum ontstaan. Een verschil met andere bestaande luisterlijnen is dat wij in overleg een moment bepalen waarop we iemand bellen. Belangstellenden krijgen daarbij eerst een kort kennismakingsgesprek waarbij we hun situatie bespreken en ze als lid inschrijven. Daarna is contact op structurele basis mogelijk’’, aldus Liane Wolfert van Bureau LWPC.

In beweging krijgen
Ook voor mensen die een klein sociaal netwerk hebben en vereenzamen is dit initiatief een uitkomst. Liane Wolfert: ,,Regelmatig telefonisch contact is erg waardevol voor mensen die het lastig vinden om nieuwe contacten te leggen. Zij kunnen zo toch hun verhaal delen en aandacht krijgen. Op deze manier kunnen we mensen stapje voor stapje letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen. Op den duur kunnen ze eventueel aansluiten bij het activiteitenprogramma van OpenJeHart. We kunnen zo op een nog breder vlak een bijdrage leveren aan het terugdringen van eenzaamheid.’’

Speciaal opgeleid
Bureau LWPC is met projecten als Mantelkring en OpenJeHart actief in verschillende plaatsen in Nederland. Met hulp van de gemeenten Dronten en Den Haag kunnen mensen uit deze plaatsen gratis gebruik maken van het Aandachtcentrum. De gesprekken worden gevoerd door speciaal opgeleide vrijwilligers, die de mogelijkheid hebben om door te groeien naar betaalde functies. De hoofdactiviteiten zullen worden verricht vanuit het pand van Bureau LWPC in Swifterbant. Daarnaast kunnen vrijwillige medewerkers vanuit huis werkzaam zijn, bijvoorbeeld bij de projecten in Den Haag.