Project SOEP! op stoom

Het jongerenproject SOEP!, bedacht door het team achter OpenJeHart, won enkele maanden geleden Het Beste Idee van Dronten. Inmiddels is het projekt op volle stoom. Er werd in mei al een bezoek gebracht aan een voetbalwedstrijd van ambassadeur Hakim Ziych.

Op uitnodiging van de burgemeester van Dronten kregen de deelnemende jongeren ook een kijkje achter de schermen bij Lowlands. Inmiddels heeft elke jongere ook een rolmodel toebedeeld gekregen, die ze verder op weg gaat helpen.

Jongeren project SOEP! nemen kijkje achter schermen bij Lowlands

BIDDINGHUIZEN – De groep jongeren die deelneemt aan het project SOEP! hebben afgelopen zaterdag een kijkje kunnen nemen achter de schermen bij Lowlands. Dit gebeurde naar aanleiding van een spontane uitnodiging van de Dronter burgemeester Aat de Jonge.

IMG-20160821-WA0004Het project SOEP! was eerder dit jaar een van de winnaars van Het Beste Idee van Dronten. Centraal staat een programma om jongeren o.a. bewuster leren omgaan met financiele middelen, vandaar ook de titel: Samen Op Expeditie met Poen! (SOEP!). De uit Dronten afkomstige profvoetballer Hakim Ziyech heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het project. Hij nodigde de jongeren in mei jl. uit voor een bezoek aan een voetbalwedstrijd van FC Twente, waarna de jongeren hem na de wedstrijd vragen konden stellen over zijn werk als profvoetballer. Burgemeester Aat de Jonge volgde spontaan met een uitnodiging van de SOEP! jongeren naar Lowlands.

De groep kreeg na een ontvangst door de gemeente Dronten, waarbij ook minister Van der Steur aanwezig was, een rondleiding voorgeschoteld. Er was echter niet alleen tijd voor de ‘fun’ factor op Lowlands. Onderdeel van het programma was ook een gedachtenwisseling over de verleidingen van drugs en alcohol. Rene Ros van de stichting Forzsa was daarbij aanwezig om iets te vertellen over zijn verleden als verslaafde.

IMG-20160821-WA0007Liane Wolfert, initiatiefneemster van het project: ,,Heel veel mensen beleven veel plezier op Lowlands. We weten ook allemaal dat er verleidingen op de loer kunnen liggen. Daarover gaan we met de jongeren in gesprek. Plezier hebben en ontspanning is erg belangrijk, maar kun je er ook te ver in gaan? En, wat doe je wanneer je je bijvoorbeeld wat minder voelt, of je verkering uit is, of je hebt problemen met je ouders? Vlucht je dan weg in dingen, en hoe ga je hier nu beter mee om?”

Het project SOEP! gaat verder nog op bezoek bij de Rabobank voor een sollicitatietraining, ook is er een speciale avond over drugs- en alcoholpreventie samen met de ouders ingepland. Elke jongere wordt daarnaast gekoppeld aan een rolmodel, iemand die de jongeren extra kan begeleiden. Een coach dus, zoals je in de Voice of Holland ook ziet.

 

Winnaar Het Beste Idee van Dronten 2016


Jongerenproject SOEP! (Samen Op Expeditie met Poen)


Thema:
Het gaat niet om wat je hebt maar om wie je bent
Soep! is gericht op jongeren tussen 14 en 18 jaar. Zij leren gedurende het project doelen te stellen, keuzes te maken in het leven en bijvoorbeeld ook bewuster om te gaan met geld.

Ambassadeur: profvoetballer Hakim Ziyech

Idee en uitvoering: Bureau LWPC

Hakim Ziyech zet zich als ambassadeur in voor Drontense jeugd

,,Soms heb je even een zetje in de goede richting nodig”


DRONTEN – Liane Wolfert is één van de winnaars van de onlangs uitgeschreven prijsvraag voor het Beste Idee van Dronten. Met het project SOEP! richt ze zich op jongeren die om moeten leren gaan met weinig financiële middelen. En hoe realiseer je dan toch je dromen? De uit Dronten afkomstige profvoetballer Hakim Ziyech (23) heeft zich bereid verklaard om op te treden als ambassadeur van het winnende project.

Bij de kickoff van het project gaan de deelnemende jongeren op uitnodiging van Hakim een bezoek brengen aan de laatste thuiswedstrijd van FC Twente op 8 mei tegen Vitesse. Hakim zal dan ook ingaan op hoe zijn leven als profvoetballer er op dit moment uitziet maar ook vertellen over zijn jeugd in Dronten, die gepaard ging met de nodige ups en downs.

,,Ik ben zo blij dat ik wat terug kan doen voor mijn familie nu. We hadden het vroeger niet breed. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat we het nu veel beter hebben en dat ik voor ze kan zorgen.”

Liane Wolfert richt zich in het dagelijkse leven met haar Bureau LWPC op burgers in kwetsbare omstandigheden. Ze is erg blij met de toezegging van Hakim. ,,Toen we hem benaderden zei hij gelijk ja. Dat hadden we niet verwacht. Hij was en is volop in het nieuws omdat de grote clubs achter hem aan zitten. Hij is een geweldige voetballer, maar heeft daarnaast ook nog eens een hele bijzondere achtergrond en een levensweg die heel mooi aansluit bij het project.’’

160314 Liane en Hakim SOEP! def-4Bij het project SOEP! is het onder meer belangrijk voor jongeren om te beseffen dat het niet gaat om wat je hebt, maar wie je bent. Het project brengt naast een thema over Hakim ook andere onderwerpen waar jongeren op dit moment tegenaan lopen. Hoe kun je toch je dromen realiseren, wat betekent dat in de praktijk en waar loop je emotioneel tegenaan? Zo komt er een speciale budgetcoach die met de jongeren in gesprek gaat over de manier waarop ze hun geld besteden. Ook is er een presentatietraining waar je leert hoe je zo goed mogelijk kunt solliciteren. ,,We hebben ook direct al hulp van sponsoren gekregen, waaronder de Rabobank die de busreis naar FC Twente verzorgd, en de samenwerkingspartner de Meerpaal helpt ons met het benaderen van jongeren voor het project.”

Liane en Hakim ontmoeten elkaar op één van de vele trapveldjes waar de jonge voetballer vroeger altijd te vinden was. Als een groot talent werd hij altijd gezien, maar om echt door te breken als voetballer was er veel doorzettingsvermogen nodig. ,,Daar vergissen veel mensen zich wel in. Talent alleen is niet voldoende. Het is hard werken en ook vooral goed voor jezelf zorgen, denken om voldoende rust en goede voeding. Daar heb ik ook eerder best wel moeite mee gehad. Ik zat op mijn veertiende al bij een gastgezin in Heerenveen, want daar speelde ik toen al. Een erg zware tijd, ik had veel heimwee en het ging ook lang niet altijd goed met mij.’’

Uiteindelijk ging de knop bij Hakim om. Na een goed gesprek met zijn moeder en broer besloot hij er helemaal voor te gaan, zo rond zijn 16de, 17de. Er kwamen vragen op tafel, over wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven. ,,Ik droomde ervan om profvoetballer te worden en dan ook voor mijn familie te kunnen zorgen”.

,,Ik heb daar toen ook gewoon beloofd om erg mijn best te doen. Nog steeds denk ik daar vaak aan terug. Als ik het moeilijk heb denk ik aan hem en doe ik er nog een schepje bovenop.”

Er gebeurde ondertussen wel het nodige. Een grote slag voor het gezin was de dood van hun vader, toen Hakim 10 jaar was. Hij was nog te jong voor de begrafenis in Marokko. Pas een paar jaar daarna ging hij met zijn moeder op bezoek bij het graf. ,,Ik heb daar toen ook gewoon beloofd om erg mijn best te doen. Nog steeds denk ik daar vaak aan terug. Als ik het moeilijk heb denk ik aan hem en doe ik er nog een schepje bovenop.”

160314 Liane en Hakim SOEP! def-7Hakim geeft toe dat het met hem ook wel veel slechter had kunnen aflopen. ,,Mijn oudere broers raakten het spoor destijds aardig bijster. Mijn moeder stond er alleen voor met een gezin van 9 kinderen. We vertelden thuis ook niet waar we allemaal mee bezig waren. Mijn oudere broers deden dingen waar we echt niet trots op zijn. Die hebben een tijdje gewoon op het criminele pad gezeten. Ik was ook zelf niet altijd het liefste jongetje nu ik er op terugkijk, best een vervelend Marokkaantje om zo maar te zeggen. Ik was wat jonger, een nakomelingetje, en op een gegeven moment wilden mijn oudere broers dat het met mij als jongste broertje wel goed zou aflopen. Zo heb ik dat echt gevoeld. Alles in de familie werd op mij afgestemd. Ze hebben ontzettend veel tijd in mij en mijn voetballen gestoken. En, ik besloot uiteindelijk zelf om er volledig voor te gaan. Uiteindelijk lukte het mij om een profcontract af te dwingen bij Heerenveen.”

,,Het had met mij ook kunnen gebeuren. Op een gegeven moment ga je spijbelen, of niet naar je werk. Ik weet zelf hoe dat gaat. En langzaam ontspoor je.”

Ook met zijn broers kwam het uiteindelijk toch allemaal weer goed. ,,Ik ben zo blij dat ik wat terug kan doen voor mijn familie nu. We hadden het vroeger niet breed. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat we het nu veel beter hebben en dat ik voor ze kan zorgen.”
Hakim hoopt ook dat hij wat kan betekenen voor de Drontense jeugd. Hij weet als geen ander hoe je op een bepaalde leeftijd gevoelig bent voor allerlei invloeden, die je ook de verkeerde kant op kunnen sturen. ,,Het had met mij ook kunnen gebeuren. Op een gegeven moment ga je spijbelen, of niet naar je werk. Ik weet zelf hoe dat gaat. En langzaam ontspoor je. Het is gewoon heel belangrijk om op het juiste moment ook net even de juiste mensen om je heen te hebben. Ik hoop dat ik met mijn eigen verhaal wat kan betekenen en dat we ze wat wijzer kunnen maken. Soms heb je net even een zetje in de goede richting nodig.”

 

Meedoen?

Ben jij een jongeren tussen de 14 en 18 jaar en lijkt het jou leuk om mee te doen met het project SOEP!

Dat kan! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Stuur een e-mail naar liane.wolfert@lwpc.nl en omschrijf daarin kort je motivatie om mee te doen.